ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σχετικά με μένα

Ονομάζομαι Μαρίζα Χατζηχαραλάμπους και είμαι εγγεγραμμένη Κλινική ψυχολόγος, #404. Έχω εξασφαλίσει το Προπτυχιακό μου στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Μεταπτυχιακό στις Ερευνητικές Μεθόδους Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Southampton (Ηνωμένο Βασίλειο) και το Διδακτορικό στην Κλινική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχω κάνει την κλινική μου άσκηση σε δομές της Κύπρου, όπως η Εθνική Φρουρά, το Συμβουλευτικό Κέντρο «Ιθάκη» του ΚΕΝΘΕΑ, όπως και στο ψυχιατρικό νοσοκομείου του McLean (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής). Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών μου έχω δουλέψει με παιδιά, έφηβους και ενήλικες, ατομικά και ομαδικά.

Βασιζόμενη στο μοντέλο Science-Practitioner, καθ’ όλα τα χρόνια της εκπαίδευσης μου αλλά και μετέπειτα, έχω εργαστεί σε Κυπριακά και Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα ερευνητικά προγράμματα αυτά ασχολούνται με την εφηβική ψυχοπαθολογία, τα προβλήματα συμπεριφοράς, τις συναισθηματικές δυσκολίες και τη δικανική ψυχολογία. Έχω παρουσιάσει την ερευνητική μου δουλειά σε τοπικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Είμαι μια εφαρμοσμένη ψυχολόγος από το 2017. Στο γραφείο μου προσφέρω ψυχολογικές υπηρεσίες, όπως αξιολόγηση, πρόληψη, ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική, εκπαίδευση δεξιοτήτων και ομαδική θεραπεία. Εκτός από το ιδιωτικό μου γραφείο, έχω διδάξει σε Πανεπιστήμια στην Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Νεάπολις) ως εξωτερικός συνεργάτης. Έχω επίσης εργαστεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ως εξωτερικός συνεργάτης μέσω του MKO Intensive Care Forum, παρέχοντας ψυχολογικές υπηρεσίες και στήριξη στις οικογένειες των ασθενών, στους ασθενείς και στο προσωπικό της Μονάδας. 

Από το 2016 εώς τώρα, είμαι η εκλελεγμένη Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ψυχολόγων Κύπρου, πιστεύοντας πως μέσα από το συγκεκριμένο σωματείο εκπροσώπησης Ψυχολόγων μπορώ να βοηθήσω στην ανάπτυξη και διάδοση της επιστήμης της ψυχολογίας στην Κύπρο. Μέσα από τη συγκεκριμένη θέση στον Σύνδεσμο, και αξιοποιώντας της οργανωτικές μου δεξιότητες και την εμπειρία μου ως ιδιώτης ψυχολόγος, η δράση του Συνδέσμου στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, η προάσπιση του επαγγέλματος μας και η επαγγελματική ανάπτυξη των ψυχολόγων είναι τεράστια και εξελίσσεται ραγδαία. 

Παράλληλα, το 2018 συνδημιούργησα την ομάδα Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας Κύπρου (DBT Cyprus), η οποία είναι ομάδα θεραπευτών που έχουν εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί στην Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΔΣΘ). Η θεραπεία αυτή έχει δημιουργηθεί αρχικά από την Δρ Marsha Linehan το 1993, είναι βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα, και είχε ως σκοπό να βοηθήσει άτομα με αυτοκτονικές συμπεριφορές. Πλέον η ΔΣΘ έχει εφαρμοστεί σε ένα φάσμα από άλλες συναισθηματικές δυσκολίες και/ ή ψυχικές διαταραχές. Στην ομάδα μου δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε άτομα με συναισθηματικές δυσλειτουργίες να ζήσουν μια ζωή που αξίζει να ζουν. 

Καθ’ όλα αυτά τα χρόνια και καθώς πιστεύω στη δια βίου μάθηση, παρακολουθώ συχνά σεμινάρια, συνέδρια, και εργαστήρια, συνεχίζοντας έτσι να κρατώ την ισορροπία μεταξύ της επιστήμης της ψυχολογίας και της κλινικής πρακτικής. 

Μέλος Επαγγελματικών Οργανώσεων